Træning for unghunde

Sidst opdateret af .

Træning for unghunde
Byttedrift- og bringe-bytte-hjem-instinktet.

Fra og med unghundens 5. måned, skal byttedriften og ” bringe-bytte-hjem” instinktet være så udpræget, at vi kan begynde metodisk at fremme de enkelte drifter hver for sig.

Byttedrift.

Den daglige byttefangst og holdefast legen med sækken, kombineret med halsgivning ad genstanden skal i denne alder videreudvikles fra det startgrundlag, vi lagde i socialiseringsfasen, til et foreløbigt højdepunkt. Samtidig begynder vi på at lade en tredje person fremme byttedriften med egnede, ikke for hårde byttegenstande (sæk, pølle). Det kan f.eks. være 1-2 gange om ugen sammen med brugshundeklubbens figuranter. Her skal vi under alle forhold undgå at belaste unghunden for voldsomt. Vi må i særdeleshed ikke risikere at fremprovokere en forsvarsreaktion hos den unge hund. Det er bedst at træne med figuranten på følgende måde:

1. Med hunden i snor stiller du dig midt på en åben plads, evt. på træningspladsen.

2. Nu nærmer figuranten sig med byttet og ved hele tiden at holde det i bevægelse, gør han hunden opmærksom på det.

3. Figuranten skal stimulere unghund ns byttedrift ved hjælp af byttegenstanden.

4. Når unghunden er tilpas opsat på bytte, skal figuranten enten gemme det på ryggen eller holde det, så hunden ikke kan nå det.

5. Så snart unghunden halser, får den straks byttet, og du ros« hunden.

6. Hvis hunden ikke vil gø af byttet, så skal du animere den med en ‘giv-hals’ – kommando. Hvis den så halser, gå så frem som beskrevet i punkt 5.

7. Du skal øve tingene i denne rækkefølge: Stimulere byttedriften, holde byttet væk fra hunden, lade hunden gø ad byttet, give den byttet og rose den. Der må ikke trænes mere end 2 til 3 gange i træk med figuranten.

8. Du skal hele tiden holde fast i linen, og under ingen forhold skifte ståsted.

9. Når unghunden har lært, at den ved at halse også kan få sit bytte fra en fremmed person, så og varigheden af halsgivningen som beskrevet under rangordningsfasen.

10. Unghunden må beholde byttet så længe, den har lyst. Du må ikke med tvang tage det fra den.

Senere kobler vi slip kommandoen på

Træning for unghunde

Sit – Bliv der.

Udover at udvikle sporsøg, byttedrift og “bringe-bytte-hjem” – instinktet skal man også påbegynde den elementære lydigheds træning. De indledende øvelser er her af helt afgørende betydning for hundens arbejdsmoral. Senest nu skal den have lært at skelne mellem arbejde og leg. Kun hvis hunden nøje kender forskel på det næsten ligeværdige forhold mellem leg og lydighed i dressur øvelserne, vil den blive en god samarbejdspartner. Dette så meget desto mere når hunden ved, at dressurarbejdet kan være endnu sjovere end leg. Denne forskel kan vi bedst og nemmest forklare hunden ved øvelsen “sit”, fordi ,,sit” er en naturlig stilling for hunden, når den venter på noget behageligt – hunden allerede kender kommandoens betydning – man nemt kan lære hunden denne øvelse

– vi allerede i slutningen af lektion kan rose den meget for det, den har lært.

Vi lærer hunden selve øvelsen i to trin: “Sit” alene og “sit” i forbindelse med ‘bliv der’.

Under første lektion skal hunden på kommandoen “sit” (senere også uden kommando) lære at sætte sig på plads ved vores venstre side” så snart vi standser op. På næste trin skal hunden på kommandoen “sit – bliv der” lære at blive på et bestemt sted, når vi går fra den. Den skal blive på stedet, indtil vi kommer tilbage, stiller os ved dens højre side og giver den fri.

Sit

Selve øvelsen “sit” lærer vi på følgende måde:

1. Unghunden skal have et metalkvæler-halsbånd, der er tilpasset hundens størrelse. Det skal sættes omkring hundens hals, så den kan trækkes opad. Altså: Den ende af kæden, der kan strammes til, skal gå over hundens nakke; kædens frilængde skal være 5-1 0 cm.

2. Dressurlinens stærke karabinhage fastgøres nu i kædens trækring. Hunden skal indtage grundstilling, altså sidde på plads ved din venstre side.

3. Hold linen i din højre hånd, så den er slap, d.v.s. at afstanden mellem hånd og halsbånd skal være ca. 30 til 35 cm mindre end linelængden.

4. Udtal nu kommandoen “siiit” med et klart og langstrakt “siiiit”. Samtidig trækker du med linen hundens hovede let opad, og med venstre hånd presser du hundens bagdel eller dens venstre lændeparti ned. Den skal derefter sidde lige, i en ret vinkel og tæt ved din venstre fod.

5. Når hunden sidder godt så gentager du kommandoen, siiit”, giver lidt efter med linen, fjerner forsigtigt din venstre hånd og rejser dig langsomt op.

6. Gå l 0-1 5 skridt og vend dig så om til den siddende hund. Bliv stående i l minut.

7. Gå tilbage til hunden, gå omkring den, indtag udgangs positionen, vent et øjeblik, ros den og giv den fri.

8. Når hunden udfører denne øvelse sikkert, så tag den i line og gå fra grundstillingen nogle skridt ligeud. Stands et øjeblik, giv kommandoen “siit”, slip linen og gå roligt videre. Du kan evt. understøtte din kommando ved at give et kort ryk opad i linen og bruge kommando og “bliv der’ med det tilhørende tegn med hånden.

9. Hvis hunden sætter sig, så tag nogle skridt og gå tilbage til den. Bliv stående foran hunden, ros den og afslut først da øvelsen som beskrevet under punkt 1-3.

10. Nu hvor hunden har forstået, hvad den skal, kan du langsomt undlade hjælpemidlerne og rosen imellem øvelserne, indtil alene kommandoen “siiit” får hunden til at sætte sig, mens du fortsætter i normal gang og uden at skulle vende dig om.

Træning for unghunde.

Plads i lineføring.

Som næste lydighedsøvelse følger at gå korrekt “plads” under linieføring. Det er en lidt vanskelig øvelse at lære hunden. Den kræver en del umage og omhyggeligt arbejde, før de første resultater viser sig. Den fordrer frem for alt en stor portion ro, tålmodighed, koncentration, udholdenhed og situationsfornemmelse. Over for hunden er der tale om nogle af de hårdeste krav vi kan stille, og øvelsen adskiller sig væsentligt fra at gå pænt i en slap line. Når hunden er i line, ved den ikke på forhånd, om det vil ende med leg eller arbejde. Derfor skal vi først lære den forskellen mellem at gå helt almindeligt i slap line ved vores venstre side og at følge helt korrekt på’ “plads”. Det kan vi bedst gennem det velkendte “siiit”.

l . Først skal du gøre hunden glad og opstemt. Så giver du kommandoen “shiit” og indtager grundstillingen, så hunden sidder korrekt på plads. Stå et Øjeblik i udgangs stillingen, før du starter med den korrekte lineføring på “plads”.

2. Enden af linen holdes i højre hånd, medens venstre hånd holder linen på en sådan måde, at der mellem venstre hånd og halsbånd er ca. 50-80 cm.

3. Nu siger du hundens navn i en opfordrende tone, venter en brøkdel af et sekund, og tilføjer så indbydende, kort og bestemt kommandoen “plads”, f.eks. “Basko – plads!”

4. Samtidig med kommandoen slår du med venstre hånd på dit venstre lår og begynder nu at gå. Nu skal du i modsætning til “sit” øvelsen starte med venstre ben, og du skal tage et stort skridt.

5. Nu skal du uden tøven bare gå frisk til. Afmål dine skridt efter hundens størrelse og temperament, d.v.s. hunden skal kunne følge dig opmærksomt men afslappet.

6. Mens du går, må du aldrig tillade linen at være stram. Den skal hænge slapt. Gentag af og til kommandoen “plads” og slå på dit venstre ben. Hvis linen alligevel strammes til så giv enten med højre eller venstre hånd et ryk i linen i modsat retning. Samtidig giver du kommandoen “plads” og slår imod venstre lår. Vær opmærksom på, at rykket i linen skal være tilpasset hundens temperament, og at du går videre i dit vante tempo.

7. Hvis hunden ikke reagerer på din irettesættelse så træk lidt hårdere i kvæler halsbåndet. Så snart den går korrekt ved din side, d.v.s hundens venstre skulder er “klistret til dit knæ, så ros den omgående med “det var godt” og kæl med den og klap den på hovedet med din venstre hånd.

8. l starten skal du kun gå ligeud. Bliv nogle gange pludseligt stående og indtag udgangsstillingen. Hvis hunden ikke sætter sig så hjælp den med en kommando og en håndbevægelse. Derefter forfra med at gå på “plads”.

9. Du kan øve indtagelse af ” plads “, ved at tage 3 -4 skridt hurtigt lige ud, til højre og venstre o.s.v., sørg for at hunden altid sidder sig korrekt hver gang.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.