Tilbageholdte mælketænder

Sidst opdateret af .

Hunde er det man kalder dipyodonte, det vil sige, at de får to sæt tænder i løbet af deres liv. Ved fødsel har hunde ingen tænder men i løbet af 2-8 uger, får de et sæt mælketænder. Når man taler om tænder inddeler man for overskuelighedens skyld munden i 4 halvdele nemlig en højre overkæbe, en venstre overkæbe, en venstre underkæbe og til sidst en højre underkæbe. Hunden får i alt 7 mælketænder i hver kæbegren. Man kan ikke gengive det præcise tidspunkt for, hvornår mælketænderne kommer frem men en nogenlunde retningsline er følgende:

 

Antal i hver kæbegren

Tidspunkt for fremvækst

Fortænder:

3

3-6 uger

Hjørnetænder:

1

3-5 uger

Kindtænder:

3

5-6 uger

Mælketænder er mindre og mere hvide af udseende end de blivende tænder. Ligeledes har de en mindre veludviklet, kortere og mere skrøbelig rod end de blivende tænder. Tidspunktet for tandskift varierer afhængig af den pågældende hunds race, men generelt siger man, at alle mælketænder burde være udskiftet i løbet af hundens første 7 levemåneder, dog senere for de små hundens vedkommende.

Tidspunkt for tandskift

Fortænder:

3-5 måneder

Hjørnetænder:

5-7 måneder

Kindtænder:

5-6 måneder

Her skal man huske på, at jo større hunden er, desto kortere en levetid har den og derfor får den i sagens natur også sit fulde blivende tandsæt hurtigere. De blivende tænder skulle være fuldt udviklet når hunden er ca. 10-12 måneder gammel. Igen er det cirka tidspunkter. Modsat heste, kan man ikke rigtig bedømme en hunds alder udfra dens tandsæt. Hertil er variationerne for store både individuelt men også racerne imellem.

I teorien burde tændernes placering og selve bidet være ens for alle hunde, men som følge af de enorme racemæssige forskelle er dette bestemt ikke tilfældet. Afhængig af kraniets udformning har man inddelt hunde i 3 kategorier:

Brachiocephale:

Kort, bredt hoved (Boxer, Bulldog, Pekingeser m.m.)

Dolichocephale:

Langt, smalt hoved (Collie, Shelti m.m.)

Mesaticephale:

“Normal” hoved (Schæfer m.m.)

Det siger sig selv, at en udvokset bulldog har svært ved at indeholde et helt hundetandsæt (i alt 42 tænder) og så samtidig have et normalt bid.

Hvis man ser bort fra disse racemæssige forskelle er en af de mest almindelige årsager til skævt bid (malocclusion) tilbageholdte mælketænder.
De tænder, der typisk tilbageholdes er fortænder eller hjørnetænder og lidelsen ses primært hos de små hunderacer, som for eksempel Yorkshire terrier.
Hvornår er en mælketand tilbageholdt? Som beskrevet ovenfor, burde alle mælketænder være skiftet indenfor hundens ca. første 7 levemåneder men hertil er variationerne for store til, at man kan konkretisere. Mere korrekt burde man nok sige at den samme tands mælketand og blivende tand helst ikke må være tilstede samtidig. Er den blivende tands krone kommet ca. halvt frem samtidig med, at mælketanden ikke er tabt er der tale om tilbageholdte mælketænder. En tilbageholdt mælketand giver anledning til et skævt bid. Dette er specielt et stort problem, når man taler om tilbageholde hjørnetænder. Således vil en tilbageholdt hjørnetand i undermunden resultere i, at den blivende hjørnetand presses indad hvorved den vil trykke op på den hårde gane, når hunden lukker munden. Udover et skævt bid vil tilbageholdte mælketænder også give anledning til:

  • Akkumulation af tandsten og dermed risiko for tandkødsbetændelse/caries på den tilhørende blivende tand
  • Fejlvækst eller helt manglende fremvækst af den blivende tand
  • Unormal vækst af kæbegrenene m.m.

Behandling er fjernelse af mælketanden hurtigst muligt. Opdager man problemet hurtigt kan dyrlægen fjerne den tilbageholdte tand hvorved den blivende tand i langt de fleste tilfælde kan vokse korrekt frem. Herved undgår man et skævt bid og efterfølgende ulemper for hunden. Er den blivende tand lige kommet til syne og er mælketanden endnu ikke tabt kan man forsigtigt prøve, at rokke mælketanden for at løsne den. Sker der intet i løbet af en lille uges tid bør man bestille tid hos sin dyrlæge.
Observeres abnorm positionering af den blivende tand som følge af en tilbagehold mælketand bør man straks kontakte sin dyrlæge med henblik på fjernelse af mælketanden

Klik her, for at komme til ordbog om sygdomme hos hunde

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.