Skab

Sidst opdateret af .

Skab hos hunde

skab(hos mennesker = fnat) er en smitsom hudsygdom som kommer af en infektion med skabmiden. Skabmider tilhører gruppen af gravemider, som lever på huden og graver boregange i selve huden, hvor de lægger æg. Det giver hudbetændelse og kløe. Miderne har kun ganske ringe overlevelsesevne borte fra dyret. Der kan ske smitte til mennesker, hvor især børn i tæt kontakt med angrebne hunde kan smittes.

Hunden klør sig først og fremmest meget. Miderne har en forkærlighed for tyndhudede steder, og symptomerne vil som regel først kunne ses på den bageste rand af ørelappernes yderside, den bageste del af overarmene, samt omkring haserne. I huden kan man se røde knopper med små gullige skorper. Da hunden klør sig mere og mere, vil der komme hårtab og kradsemærker specielt bag på overarmene. Hos mange hunde med skab kan man se, at de klør sig meget på ørelapperne med bagbenene. Miderne kan derefter brede sig til resten af kroppen og på længere sigt vil huden være rød og fortykket på store områder.

Skab smitter for det meste fra syge til raske hunde ved direkte kontakt. Desuden kan smitten overføres via børster, kamme eller andre redskaber, og via kurve og tæpper. Siden begyndelsen af 1980’erne har der i Jylland været smitte til hunde fra vildtlevende ræve.

Undersøgelse og behandling af skab

Hunde med skab bør vaskes 1 gang ugentligt i 3 uger med et midedræbende middel. Midlet må ikke skylles ud, men skal tørre ind i huden. Hvis man får konstateret skab hos sin hund, bør ejere til hunde man har haft kontakt til underrettes, så de kan få deres hunde i behandling, hvis de har kløe. Mens hunden behandles for skab bør den holdes isoleret fra andre hunde. Alternativt kan hunden behandles med et pour on middel, som også har en forebyggende effekt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.