Rovmider

Sidst opdateret af .

Det rigtige navn for disse mider er Cheyletiella mider. De lever hele deres livscyklus på dyret og har svært ved at overleve borte fra dyret. Man regner dog med, at der i cirka 30% af tilfældene sker en smitte til ejeren. Hos mennesker kan rovmiderne give kløe og udslæt med fine røde knopper især under tætsiddende beklædning.

Det mest karakteristiske symptom ved angreb af rovmider er tørre, fine melede skæl langs med ryggens overside. I nogle tilfælde kan midernes æg være fastlimede til hårene. De fleste dyr vil klø sig. Hos hunde kan der opstå en fugtig hudbetændelse, hvor hunden ved at bide og slikke sig laver et hårløst væskende hudparti. Hos katte vil der komme slidte hår som følge af, at de slikker sig, små skorpede sår langs ryggen, eller væskende sår på kroppen.

Rovmider er meget smitsomme. Smitte kan ske ved direkte kontakt eller via kamme, børster, klippemaskiner eller lignende. Ofte kan smitten ske på trimmesaloner, hvis hunde med meget svage symptomer på rovmider kommer ind til trim eller klip.

Undersøgelse og behandling af rovmider

Rovmider kan som regel ikke ses med det blotte øje, men man kan være heldig at se dem med lup. Diagnosen stilles ved at påvise mider og/eller æg i et mikroskop. Hos katte kan det være svært at finde rovmider på huden, da de – når de klør – slikker sig meget. I de tilfælde kan miderne findes ved at undersøge en afføringsprøve.

Behandlingen foregår med antiparasitære midler. Katte kan behandles ved injektion med et midedræbende middel. Alle dyr i husstanden skal behandles.

Ejere til andre dyr, man har haft kontakt til bør underrettes, så de kan få deres dyr i behandling i tilfælde af problemer. Dyrene bør holdes isoleret til de er færdig behandlede.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.