Livmoderbetændelse

Sidst opdateret af .

Livmoderbetændelse, også kaldet pyometra, er en hormonbetinget forstyrrelse i livmoderen hos hunde. Det ses også hos katte, omendt dette er mere sjældent. I langt de fleste tilfælde er det progesteron, et af de hunlige kønshormoner, der er medvirkende til lidelsens opståen. Progesteron har blandt andet betydning for opretholdelsen af en drægtighed ved for eksempel at nedsætte bevægelser i livmoderen og via produktion af livmodermælken.

I ca. 9-12 uger efter en normal brunstperiode ses et meget højt indhold af progesteron i tæven. I denne periode produceres der som sagt en del livmodermælk fra talrige kirtler i livmodervæggen. Det er i denne periode, at risikoen for bakteriel kontamination (“forurening”) af livmoderen er høj, da livmodermælken er et fremragende vækstmedie for bakterier. Under normale forhold vil der kunne findes bakterier i livmoderen i både forbrunsten og selve brunsten, men faktorer som hormonet progesteron eller for eksempel en abort sprøjte vil forøge risikoen for udvikling af en livmoderbetændelse. Man har traditionelt beskrevet livmoderbetændelse som en lidelse, der typisk kunne findes hos hunde over 6-7 år men idag ses det også hos yngre hunde. Dette kan i nogle tilfælde hænge sammen med den føromtalte behandling med abortsprøjte. De typiske symptomer er:

 • Flåd fra skeden
 • Nedstemthed/depression
 • Nedsat ædelyst
 • Forøget drikkelyst/urinering
 • Opkastninger
 • Diarré
 • UdspilletDiagnosen stilles på de kliniske fund, blodundersøgelse samt røntgen og/eller scanning.Sterilisation er den fortrukne behandling med mindre det drejer sig om en avlstæve under de ca. 6 år. Hvis det er tilfældet kan man igangsætte en medicinsk behandling. Langt de fleste tæver, der bliver steriliseret som følge af livmoderbetændelse får det helt fint bagefter. Dette afhænger selvfølgelig af tævens tilstand inden operation. Er den nogenlunde frisk kan den opereres forholdsvist hurtigt, men er den meget påvirket (feber, nedstemthed, væskemangel m.m.) skal den først stabiliseres før man kan sterilisere den. Er de først meget syge inden de kommer til dyrlæge, kan de dø som følge af alvorlige komplikationer.

  Der er som ofte meget få bivirkninger forbundet med en sterilisation. De fleste tæver liver gevaldigt op efter operationen. Ejere siger ofte, at deres tæver har fik deres “anden” ungdom efter indgrebet. De bivirkninger der ses er følgende:

  Tendens til fedme. Tæver kan tage på i vægt efter en sterilisation. Dette hænger sammen med ændring i den hormonelle balance, det vil sige ændringer i stofskifte m.m. Behandling er ganske enkel; hold øje med hundens vægt. Eventuelt bør der indføres restritiv fodring.

  Ufrivillig vandladning/urindryp også kaldet urininkontinens. Herved forstås, at når hunden sover eller bliver ophidset, kan den have svært ved, at kontrollere urineringen. Dette skyldes en slaphed af blærens lukkemuskulatur. Denne komplikation ses forholdsvist sjældent. De racer der er prædisponeret er Dobermann og Boxer og specielt hvis sterilisationen er foretaget i en tidlig alder. Opstår dette problem kan man med god effekt behandle med medicin.

  Angående abortsprøjte: Anvendelse af abortsprøjte bør overvejes meget omhyggeligt. En abortsprøjte er en tilførelse af høje mængder østrogen, et andet hunligt kønshormon. Typisk skal tæven behandles på 3-6 dagen efter uønsket parring. Bivirkningerne ved denne behandlingsform er mange, blandt andet:

  Forøget risiko for livmoderbetændelse

  Knoglemarvs depression

  Permanent

  Blødningsanormalier Derfor kan abortbehandling med østrogen IKKE ANBEFALES. Er tæven blevet uønsket parret bør man derimod vente ca. 25 dage og så få den scannet. Er den drægtig, og her har undersøgelser vist, at risikoen for drægtighed ved en enkelt ufrivillig parring er under 50%, kan man derefter fremprovokere abort med anden medicin med betydelige færre bevirkninger.

Klik her, for at komme til ordbog om sygdomme hos hunde

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.