Kennelhoste

Sidst opdateret af .

Af dyrlæge Helle Johansen, Bygholm Dyrehospital

Årsager
Kennelhoste er en betegnelse for en smitsom luftvejsinfektion hos hunde. Infektionen er en blandingsinfektion, hvor flere vira og bakterier kan udløse sygdommen.
Disse vira kan udløse sygdommen i flere kombinationer, og derfor kan både symptomer og graden af smitsomhed variere fra udbrud til udbrud.

Symptomer
De klassiske symptomer er hoste. Mange beskriver det enten som kighoste lignende eller som om hunden har fået noget galt i halsen. Hoste anfaldene udløses oftest i forbindelse med aktivitet og ender gerne med at der bliver hostet noget hvidt slim op.
Andre gange kan symptomerne være mere i form af nysen og næseflåd.

Sygdommens forløb
Fra hunden bliver udsat for smitte, til den selv udviser symptomer, går der gerne 5-10 dage.
Symptomerne starter oftest pludseligt og kan være ganske voldsomme.
I langt de fleste tilfælde vil symptomerne være værst de første 5-6 dage, men der vil være symptomer i op til 14 dage.
Det kan af og til ses at hunden får let feber, men oftest er de ganske upåvirkede ud over, at det kan være lidt trættende at hoste meget.
I mere sjældne tilfælde kan ses, at der udvikles komplikationer i form af bronchitis eller lungebetændelse.

Behandling
Selve virus infektionen kan vi ikke behandle, det skal hundens eget immunforsvar klare. Men oftest bliver der behandlet med antibiotika for at fjerne den bakterielle del og forebygge komplikationer. Desuden bruges ofte hostestillende medicin.

Smitteveje
Kennelhoste er meget smitsomt. Det smitter gennem aerosoler, det vil sige vanddråber fra hosteanfald og nysen der indeholder smitstoffer. Disse dråber kan bevæge sig ganske langt gennem luften, og det er derfor ikke nødvendigt at hundene står næse til næse for at de kan overføre smitte.
Til gengæld overlever smitstofferne ikke længe uden for hunden. Mere end et par timer skal man ikke regne med.

Egentlige epidemilignende udbrud ser vi typisk først på efteråret og sidst på vinteren.

Typisk er det udstillinger, hundepensioner og træningspladser der virkelig kan sørge for effektiv spredning af kennelhoste.
På træningspladser kan man i reglen se sygdommen cirkulere på det ene hold efter det andet. Skal man gøre sig håb om at bremse udviklingen bør alle hostende hunde og hunde der har været i kontakt med disse holdes hjemme i 2-4 uger.

Mennesker kan overføre smitten hvis man har haft kontakt med en hostende hund inden for nogle timer.
Hvis man vil undgå, at føre smitten videre, bør man holde sig i karantæne et døgns tid, før man har kontakt med andre hunde.
Alternativt kan tøjskift og grundig hygiejne minimere risikoen for smitteoverførsel.

Vaccination
Man kan vaccinere mod dele af kennelhosten. I flere af de tilgængelige vacciner indgår parainfluenza virus. Desværre er effekten ikke optimal, og yder ikke beskyttelse mod de andre dele af kennelhosten.
Man oplever ofte at hunde kan udvikle kennelhoste trods vaccination.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.