kennel kaarup opdræt.

Sidst opdateret af .

Vores opdrætsmetoder og principper tager udgangspunkt i formålet om at opdrætte fysisk sunde og mentalt velfungerende Hovawart, som kan leve længe.

Jeg ønsker kort sagt at opdrætte gode familiehunde, hvor ejeren efter hundens lange liv kan se tilbage på det og sige det er den bedste hund, jeg nogensinde har haft”.
Sundhed hos hunden :

At kunne lave de mest sunde hunde kræver målrettet indsats. Det involverer en lang række områder under hundehvalpens tilblivelse og opvækst.
1) Parringen :

Inden parringen er både faderen og moderen til hvalpene undersøgt for HD (hofte dysplasi) og de arvelige sygdomme, der kan ramme Hovawarten. Der er heldigvis hos Hovawarten faste regler for, at hundene skal være fri for disse sygdomme, hvis de skal kunne bruges i avl.

Især HD er et vanskeligt område. Det er populært sagt en sygdom med misdannelser i hofteled, som i slemme tilfælde kan være smertefulde og invaliderende for hunden, men ikke behøver at være det. Det er dog under alle omstændigheder en tilstand, man bør undgå hos sin hund.

Desværre er arveligheden af HD ret kompliceret. Dels er HD tilstanden hos den enkelte hund en kombination af den arvelige disponering og hundens opvækst vilkår (hvor arveligheden i virkeligheden er den mindst betydende af de to faktorer), og dels er der mange gener involveret, så arvegangen ikke er entydig og helt forudsigelig. Det betyder faktisk, at en korrekt fodring og god opvækst for hunden er de vigtigste faktorer for at få en hund uden HD.

2) Drægtigheden :

I tævens drægtighedsperiode og de første 3 uger efter fødslen, skal der være ro og fred omkring tæven, og der må helst ikke være for mange udefra kommende ting, som stresser tæven, og derved giver hvalpene et medfødt højt stressniveau. Derfor ligger Kennel Kaarup i et stille villakvarter,så der absolut ikke er nogen forstyrrelser fra naboer eller unødvendig gennemkørende trafik.

Når tæven skal nedkomme, flytter hun ind i sin egen private afdeling, hvor hun har fred og ro, og ikke behøver at være på vagt overfor trusler mod hvalpene.

3) Hvalpenes fødsel :

Hvalpenes fødsel foregår i et speciel indrettet føderum for at sikre de optimale forhold under fødslen og i hvalpenes første tid. Føderummet er indrettet, så der kan holdes en meget høj hygiejnestandard og nøjagtig temperaturregulering.Herved forebygger man infektioner hos tæve og hvalpe, så hvalpene kan udvikle sig optimalt, uden at blive hæmmet i væksten af forskellige problemer.

Føderummet har gulvvarme, og det er overvåget med temperatur og luftfugtighed. I hvalpekassen ligger de små hvalpe på Vetbed (kunstigt lammeskind), som skiftes og vaskes hver dag for at holde den gode hygiejnestandard. Vetbed holder hvalpene helt lune og tørre, og giver dem samtidig en høj grad af tryghed lige fra fødslen.

4) Fodring :

Tæven og de små hvalpe bliver både under drægtighedsperioden og efter fødselen fodret med foder fra Acana. Dette Canadaske producerede premium foder er baseret på frisk kylling/fisk og indeholder ikke konserveringsmidler, farvestoffer og soyaproteiner. Nogle hunde kan blive allergiske overfor disse ting, og det vil vi gerne forebygge ved at fodre med et optimalt kvalitetsfoder fra starten af.

5) Dyrlægekontrol :

Snarest muligt efter fødslen kontrolleres både tæve og hvalpe for sundhedstilstand og helbredsproblemer. Når hvalpene er 4 og 7 uger behandles de rutinemæssigt mod orm (som desværre er medfødt hos alle hvalpe). Ved 7 ugers alderen får hvalpene et grundigt sundhedscheck med helbredsattest fra dyrlægen, samtidig med at de checkes for øjensygdommen CEA. Når hvalpene checkes på dette tidspunkt, er man sikker på at de er fri for sygdommen resten af livet.

En mentalt velfungerende hund

En velfungerende hund er en tryg hund, som er blevet godt socialiseret i sin første hvalpeperiode og som bliver godt behandlet hos sine nye ejere.

Vi gør hvad vi kan, for at sikre hvalpene en god mental baggrund. I deres første levetid bliver de og tæven beskyttet mod unødig stress, og de bliver så gradvist vænnet til omgang med andre hunde og mennesker.

Når hvalpen er mellem 4 og 8 uger har den sin primære prægningsperiode. Alle de indtryk / oplevelser hvalpen får på dette tidspunkt, vil den huske / være præget af resten af sit liv, så den accepterer disse oplevelser som en naturlig del af tilværelsen. Derfor skal hunden i denne alder udsættes for alle de ting, som den ellers ville have svært ved senere i tilværelsen, og frem for alt vænnes til god kontakt med mennesker og andre hunde.

I denne periode lærer hvalpene også at gå udenfor, når de skal besørge. På denne måde udnytter man hvalpenes medfødte renlighedsgen, så de næsten er helt renlige, når de flytter hjemmefra som 8 uger gamle. I det omfang vejret tillader det, opholder de sig udenfor på græs, så de lærer at besørge på dette underlag.

Når hvalpene er 6 uger gamle, bliver de testet, så vi sikrer at hver enkelt hvalpekøber får en hvalp, som passer godt til dem og deres livsstil. Efter hvalpenes første vaccination kommer de på intensiv sprogskole i hundesprog. De får i vidt omfang lov til at være sammen med alle de øvrige hunde, og her lærer de hurtigt reglerne for korrekt flokadfærd, og kommunikation med andre hunde.

Desuden får alle hvalpekøbere en instruktionsbog til Hovawarten med. Den rummer bl.a. gode råd om, hvordan man behandler og opdrager sin Hovawart, så man får en harmonisk og velfungerende hund.
Lang levetid

Når først hunden er sund og rask og uden adfærdsproblemer, så er man godt på vej til en lang levetid. Det kræver imidlertid, at man passer hunden godt og fx sørger for at give hunden et godt foder og de rigtige tilskud.

Mange hunde udvikler i dag allergier og andre overfølsomhedssygdomme, som dels giver ejerne mange dyrlægeudgifter og også forkorter mange hundes liv unødigt. Det er min opfattelse (ganske videnskabeligt udokumenteret), at mange af disse problemer stammer fra en for ensidig sammensætning af kosten, og mangel på komplet ernæringsmæssig dækning af mineraler og vitaminer, specielt i hundens opvækst. Selv i de dyreste mærker af hundemad gennemgår ingredienserne en ret brutal proces for at blive til hundemad, så det er vigtigt at give de rette kosttilskud. I hvalpekøbernes instruktionsbog til Hovawarten er dette emne uddybet, og den indeholder præcise anvisninger på god fodring af hvalpen.

Man bliver hvad man spiser – og dette gælder også hunde !

Når hvalpen flytter hjemmefra får de følgende materiale med :
DRU samlemappe med stamtavle og ejerinformationer,
Kennel Kaarups hvalpemappe med vaccinations- og sundhedsattest, informationer om hvalpetræf, hvalpetest og ormebehandlinger,
Kennel Kaarups købsaftale,
Kennel Kaarups instruktionsbogen med foderplan, råd om pasning og pleje samt retningslinier for god opdragelse af Hovawart.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.