Kastration

Sidst opdateret af .

Kastration betyder hos dyr operativ fjernelse af kønskirtlerne. Det gælder både testikler og ovarier(æggestokke).

I denne artikel vil jeg kun fokusere på kastration af hanhunde.

Hvorfor kastration ?

Generelt gælder det, at kastrerede hanhunde fungerer bedre som familiemedlemmer end intakte hanner.

Intakte hanhunde kan selvfølgelig opdrages, men det kræver oftest held, megen viden og stor tålmodighed. Aggression over for andre hanhunde og dominansproblemer over for familiemedlemmer er almindelige problemer med intakte hanhunde. De kan være også meget vanskelige at styre på lufteturene.

Intakte hanhunde vil pr. definition ud “at se på damer”. Fornemmer de damer i løbetid – vil de gerne strejfe. Ofte strejfer de over store afstande med stor risiko for at komme til skade – f.eks. ved påkørsler.

For mange ejere af hanhunde er problemet forhudsbetændelse så stort, at de vælger kastration, som er den eneste permanente løsning på problemet. Er de gode til “at svinge med kalorius” havner klatterne i malerihøjde.

Forhudsbetændelse er i almindelighed ikke et problem for hunden. Forhudsbetændelse kan derimod være et stort problem for ejeren. Betændelsen kan dannes i så store mængder og afsættes i så stor højde på hjemmets vægge, på møbler og på tøj , at det ikke er til at leve med for ejeren.

Endvidere må det nævnes, at hanhundeejere er moralsk forpligtigede til at medvirke til at undgå overproduktion af hundehvalpe, som alligevel skal aflives – et meget ubehageligt job for dyrlægerne.

Hvornår ?

Almindeligt gøres det, når hunden har overstået puberteten. D.v.s. når den er ca. 1-2 år gammel. I nogle situationer vælger man at gøre det allerede i 6-7 mdr´s alderen.

Ældre og gamle hunde kan også kastreres. Det sker f.eks. ved svulstdannelser i testikler og når blærehalskirtlen bliver for stor.

Generelt gælder det, at jo ældre de er, jo mindre påvirker operationen hunden.

Bivirkninger ?

Generelt gælder det, at kastration gør hunden mere rolig og nemmere at omgås. Mange ejere er nervøse for, at kastrationen fører til en dårlig psyke. Det gør den ikke – hundene bliver altid mere kærlige.

At hundene bliver dvaske og ugidelige, er en sandhed med store modifikationer. Det er oftest noget ejeren selv bestemmer. Byder du på et spændende liv med gode lufteture etc., forbliver din hund aktiv.

Der er en tendens til vægtforøgelse, men dette problem er i høj grad styrbart fra ejers side. Dels ved at hunden tilbydes motion, og dels ved at hunden sættes på en slankediæt. At tro på, at man kan holde vægten nede på hjemmelavet mad, er en myte. Det har jeg ikke set udført med succes i mine 30 år som smådyrsdyrlæge.

Pelskvaliteten kan ændre sig efter kastration. Visse racer – som f.eks. langhåret gravhund og cockerspaniel – får oftest en meget ulden pels og ofte får de “skæg” – kraftig hårvækst på over- og underlæbe.

Hvordan ?

Hundene opereres i fuld narkose. Der findes forskellige metoder. I nogle tilfælde fjernes begge testikler gennem et enkelt snit lagt foran pungen, som bevares.

I andre tilfælde fjernes både testikler og pung. Ved at fjerne pungen undgår/modvirker man hævelser og irritation på operationsstedet.

Min personlige holdning til kastration er, at mange hunde(de fleste ?) fungerer bedre som sociale familiemedlemmer, når de er kastrerede. De kommer sjældnere i slagsmål, de kommer sjældnere til skade ved påkørsler, og de bidrager ikke til statistikken over unødvendigt aflivede hunde.

Bivirkningerne er som nævnt oftest små og kontrollérbare.

Jamen – er det da ikke unaturligt at kastrere en hund ? Jo – ethvert indgreb er unaturligt, men lad os vende spørgsmålet om – lever vore hunde under naturlige forhold ?

Til sidst en konstaterende undren: Hvorfor er det altid mændene, der i konsultationen krampagtigt står og krydser ben, når talen kommer til kastration af deres hund ?

Kvinder er meget mere positive.

K. Steensborg – fagdyrlæge

Abild Dyreklinik

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.