Hvordan ved en hanhund, at tæven er i løbetid

Sidst opdateret af .

Det er hanhundens uovertrufne lugtesans, der leder ham på sporet af kønsmodne hunner.

Hanhunden kan, når han er kønsmoden, lugte, når en hunhund er i løbetid. Unge hanhunde vil typisk reagere på løbetiden både før og et langt stykke tid efter, at en tæve har været klar til parring.
Hvornår en hanhund bliver kønsmoden er meget afhængig af, hvilken race man taler om. For nogle små terrierracer kan det allerede være, fra de er 5-6 måneder. De store og tunge racer kan vente helt op til 13-14 måneders-alderen, før de reagerer på en løbetidstæve.

En ældre hanhund, der har lært af livet, vil snuse til tæven for derefter at konstatere, hvornår han helt nøjagtig skal gøre noget ved sagen. Hvis tæven har været i løbetid, vil han blot konstatere dette og typisk markere ved at tisse oven på tævens urin, skrabe bagud og måske fortælle andre hanhunde, at han ser denne tæve som ”sin” ejendom. Derefter vil han ikke foretage sig særlig meget mere.

Andre hanner reagerer ganske voldsomt og forsvarer tæven mod andre hanner og sågar også overfor nogle tæver. Hanhundens reaktion er meget forskellig, alt efter, hvordan dens egen flok i familielivet hænger sammen, om den bliver brugt som avlshund, om den er langt oppe i hunderangorden (hvis den er del af en hundeflok) m.m.
Der er stor forskel på både hannens og tævens adfærd alt efter om hannen og tæven bor sammen, kender hinanden i forvejen, er i familie, eller blot mødes på en gåtur.

Af adfærdskonsulent Gitte Westen Breaum

tæve,han,hund

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.