Hunden er angst for mennesker

Sidst opdateret af .

Angst for mennesker skyldes som regel en kombination af arv og miljø. Visse racer og visse avlslinjer viser udpræget tilbøjelighed til at udvikle angstsymptomer over for mennesker og ofte også over for andre hunde, lyd, ting, m.m.

Undertiden skyldes angstreaktioner hos hunde en forstærkning fra ejerens side, uden at denne er klar over det. Hundeejeren bør være meget opmærksom på egne reaktioner, når hvalpen møder fremmede. Ejeren bør holde sig i baggrunden, mens hvalpen hilser på. Viser hunden en smule tilbageholdenhed, lad den fremmede selv klare problemet, evt. ved at lade ham lokke hvalpen til med en godbid. Sig ikke “Han gør ingenting…” o.l., som ingen hund forstår, og som kun forværrer hundens betænkeligheder.

Nervøse hundemødre kan også præge deres hvalpe til at vise angst over for mennesker. Hvis man på forhånd har en hund, der reagerer ængsteligt, og man så får en hvalp, må man passe ekstra meget på, at den gamle hund ikke påvirker hvalpen negativt.

Svære tilfælde af angst har ikke store muligheder for helbredelse, dog er lidt bedring mulig. Mindre udprægede tilfælde af angst kan forbedres og undertiden helbredes helt.

Hilseøvelser med kendte personer: Forsyn en person, som hunden kender, med godbidder, og bed vedkommende om at sætte sig på hug. Gå fordi personen med hunden i line og når hunden opdager personen, skal denne række en godbid frem og ejeren skal sige hils. Lad hunden tage kontakt med personen. Spiser den ikke godbidden i første omgang, gør det ikke noget. Gentag øvelsen 2-3 gange og slut. Øv dette 4-6- gange dagligt i rolige omgivelser, gerne udendørs.

Hilseøvelser med fremmede personer: Det samme som før, men med en person, som hunden ikke kender. Denne øvelse må kun udføres efter den forudgående er udført med succes, og hunden reagerer positivt på signal hils.

Søgning af mad på fremmed område: Kast en håndfuld godbidder et sted hvor mennesker færdes, for eks. en rolig park, og lad hunden finde dem. Hunden skal helst være lidt sulten. Øvelsen introducerer hunden for fremmede mennesketegn, såsom lugt, i forbindelse med mad, som opfattes som positivt. Øves gerne 3-5 gange dagligt. Hunden må godt få 1/3 af den daglige ration på denne måde. Tal med dyrlægen om valg af foder.

Overbeskyt ikke hunden – Lad hunden selv gøre sine opdagelser. Bliver hunden lidt bange lad den selv afklare problemet.

Medicinsk behandling. Undertiden kan forbedring kun opnås ved at kombinere en medicinsk behandling med et nøje tilrettelagt terapiprogram. Giv aldrig hunden beroligende medicin uden at dette sker på dyrlægens anvisning.

Udsæt ikke hunden for påvirkninger, som kan forværre tilstanden af angst, som for eksempel at tvinge den til at færdes i overbefolkede områder.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.