Hunden er angst for andre hunde

Sidst opdateret af .

Angst for andre hunde skyldes som oftest en kombination af arv og miljø med overvægten på den tidligste miljøpåvirkning – prægning og socialisering. Visse avlslinjer viser udpræget tilbageholdenhed over for andre hunde, men langt de overvejende tilfælde af hunde, som er bange for deres egne artsfæller, kan føres tilbage til en mangelfuld prægning/socialisering.

    Hvalpe, som i en alder af 7-16 uger ikke omgås andre hunde og ikke lærer hundesprog at kende, herunder især under- og overlegenhedssprog, kommer aldrig til at få fuldt udbytte af deres forhold med artsfæller.

Det er vigtigt, at hunden har kontakt med andre hunde fra den er hvalp. Tal med dyrlægen om et fornuftigt vaccinationsprogram og om eventuelle steder i området, hvor hvalpen kan møde andre hunde.

Angstreaktioner hos hunde kan også fremprovokeres af ejeren, uden at denne er klar over det. Hundeejeren bør være meget opmærksom på egne reaktioner, når hans hund møder andre hunde. Ejeren bør som oftest holde sig i baggrunden. Lad hunden selv klare eventuelle problemer og grib kun ind, hvis der er alvorlig optræk til slagsmål.

Nervøse hundemødre eller ældre hunde i samme hjem kan også præge hvalpe og unghunde til at vise angst.

Det er svært at helbrede hunde, som viser angst over for andre hunde, især da man ikke rigtigt kan bruge figurant-hunde. Oftest er der intet andet at gøre end at lade hunden møde andre hunde, som man på forhånd kender som besindige hunde og sådan lade tiden arbejde for en. Svære tilfælde af angst helbredes aldrig helt.

 

Hilseøvelser med rolig hund: Hold hunden i line og lad den passere en anden hund/ejer, i begyndelsen på 6-8 meters afstand og gradvis nærmere. Sig intet til hunden. Beroligelse forværrer som regel tilstanden. Lad hunden selv finde ud af, at den anden hund ikke er farlig. Tager hundene kontakt, skal ejerne være passive. Sig intet.

Søgning af mad på et sted, hvor der er en besindig hund: Kast en håndfuld godbidder et roligt sted, hvor man på forhånd har aftalt at mødes med en ejer af en besindig hund, og lad hunden finde dem. Hunden skal helst være lidt sulten. Øvelsen introducerer hunden for andre hunde i forbindelse med mad, som opfattes som positivt. Der må ikke udvikles konkurrence om mad – den anden hund må være mæt. Dette kan øves 1-2 gange dagligt. Hunden må godt få 1/4 af den daglige ration på denne måde. Tal med dyrlægen om valg af foder.

Overbeskyt ikke hunden: Lad hunden selv tage kontakt med andre hunde. Tag den ikke op og stram ikke linen når en fremmed hund nærmer sig.

Udsæt ikke hunden for voldsomme hunde. Små hunde bør ikke udsættes for meget store hunde.

Medicinsk behandling: Medicinering har meget begrænset effekt på terapi.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.