Hårsækmider

Sidst opdateret af .

Man kan inddele hårsækmideangreb i en godartet (lokaliseret) og en ondartet (udbredt) form.

Lokaliseret (godartet) hårsækmideangreb ses typisk hos unge hunde under 1 år. På grund af midernes aktivitet nede i hårsækkene vil hårene brække af, og der opstår een til flere hårløse pletter typisk i ansigt eller på forben.

Udbredt (ondartet) hårsækmideangreb starter hos unge hunde, men vil ofte videreudvikles og fortsætte resten af hundens liv. Tilstanden kan have flere former, men der vil være hårløse forandringer på store dele af kroppen og ofte vil poterne og huden mellem tæerne være ekstra hårdt angrebet. Disse hunde vil som en følge af hårsækmiderne ofte få problemer med dybe bakterieinfektioner (furunkulose), hvor miderne findes i hårsækkene.

Normalt vil disse hunde have voldsom kløe, og der opstår dybe bakterieinfektioner med både kløe og ømhed.

Dyrlægen kan udtage skrabeprøver fra huden og undersøge disse i mikroskopet. Findes der æg, larver og mider i prøverne, kan diagnosen stilles.

Lokaliseret hårsækmideangreb hos unghunde vil som regel ikke behøve behandling – de vil selv kunne nedkæmpe infektionen.

Udbredt hårsækmideangreb er en langt mere alvorlig sag, som altid vil kræve behandling. Hvis der er tale om dybe bakterieinfektioner skal de behandles med antibiotika. Selve angrebet af hårsækmider kan behandles ved at vaske med et specielt præparat, som dyrlægen kan skaffe på Landbohøjskolens Apotek.

Udover behandlingen bør der ikke avles med dyr som har udbredt hårsækmideangreb eller er forældre/søskende til dyr med problemet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.